Kender és kenderbeton ház építés

Ha az egészséges levegőt, lakóklímát, kiemelt hőszigetelést, hőtárolást és a fenntarthatóságot tekintjük szem előtt a családi ház építés technológia választásánál, akkor a kenderbeton (kendercell) ház és a kender szigeteléssel készülő favázas készházak adják a legjobb megoldást.

Ha a kender szót valaki a világban meghallja, általában nem a házépítés jut eszébe, hanem egy káros szenvedély vagy éppen a kender gyógyászati használata.

Kenderbeton ház kulcsrakész állapotban

Először is a kenderről pár mondatot szeretnénk szólni: 

 • A kender az egyik legősibb növény a magyar történelemben, melyet nem élelmiszerként használtuk, belőle kenderkötelet, ruhákat, vitorlavásznat, zsákokat, szigeteléseket és több száz különböző dolgot gyártottak és gyártanak. Ma már az autóipar is használja a kenderből készült kompozit anyagokat. 
 • A világon az 1880-as évek végén Magyarországon volt a legtöbb földterületen kendertermesztés. Egészen pontosan cca. 150 évvel ezelőtt 85 ezer hektár területen termeltek hazánkban ipari kendert. Ez ma 100 hektár körül van. A kendertermesztés a rendszerváltásig folyamatosan csökkent, mert átvette sok helyen a műanyag a helyét. 
  Anno 1 millió hektár volt a világ kendertermelése, melyből így cca. 8%-ot hazánk adott a föld lakosainak. Tehát hazánk kender nagyhatalom volt, de fontos azt is kiemelni, hogy a hazai kendernek volt a legjobb minősége. 
 • 1 hektár kender a cca. 5 hónapos növekedése során annyi CO2-t köt le a levegőből, mint egy kifejlett 70 éves erdő másfél év alatt! Tehát a ma ismert legjobb karbonsemlegesítő és fenntartható anyagról beszélhetünk. A földet is feljavítja, egyrészről nem kell permetezni, illetve vetésforgóval a következő években jobb minőségű a talaj a haszonnövények számára, így jobb a terméshozam. 
 • Ha kenderből építjük a házunkat, akkor már az építéskor karbonnegatív a ház. Mivel nagyon jó hőszigetelő és nagyon jó hőtároló tulajdonsággal rendelkezik, így alacsony a rezsiköltsége az üzemeltetésnél, a benne töltött évek alatt egészségesen élhetünk, mert rengeteg károsanyagot megköt a kender. Ha egyszer a kenderházat elbontják, újrahasznosítható, de a környezetbe kikerülve humusszá változik, tehát nem károsítja a környezetet. A kenderház a beteg ház (sick building syndrome – SBS) szindrómával szemben is felveszi a versenyt, melyről lentebb részletesebben írok. 
 • A kender ipari termelésének a visszaállítását egy magyar vállalkozás a Kenderikum Részvénytársaság újraindítja és a következő években fokozatosan különböző feldolgozó gyártó egységeket hoz létre a késztermékek előállítására. 
 • A kenderből építőipari felhasználásra kendertéglát, szálas – táblás hőszigetelést, fújható hőszigetelést, pozdorja lapot, kenderfát, kender OSB-t és kender burkolatot lehet létrehozni. 
 • Kenderbeton ház, melynek a vázszerkezete lehet minősített fa vagy acél vázszerkezet, de a teljes váz kitöltése kender+mész kötőanyag+víz keverékéből készült kendercellből, másnéven kenderbetonból valósul meg. 
  A kenderbeton vagy kendercell házak nagyon jó hőszigeteléssel rendelkeznek, karbonnegatív házak, igazi fenntartható építmények, brutális nagy hőtároló tömeggel. A kőzetgyapot és üveggyapot szigeteléshez képest 400%-kal jobb a hőtároló kapacitása. A kenderbeton házak élettartalma több száz év. 
  Egy ilyen házban a kenderbeton rengeteg a levegőben lévő károsanyagot köt meg, de ki kell emelni, hogy természetes vályogvakolattal látjuk el a falakat és mésszel festjük azt, tehát egy teljesen természetes és egészséges lélegző falszerkezetet kapunk. 
  A falakban lévő és a festékként használt mész fertőtlenítő és légáteresztő tulajdonságát a népi építészetünk bizonyította. 
  Nagyon sok kenderbeton referencia ház van az országban. Természetesen az ÉMI által kiállított NMÉ, azaz nemzeti műszaki értékeléssel rendelkezik a kendercell ház. 
  A kenderbetonból készült házaink félkész állapota elérhető cca. 1,5-2 hónap alatt az alapozással együtt, de ezután cca. 5-6 hónap száradási idő következik, mely időn belül nem lehet vakolni és festeni sem. Tehát, aki egy ilyen házban gondolkodik, annak egy évet rá kell szánnia a kulcsrakész kivitelezésre. A falak és akár a födém is készülhet kendercellből vagy ismertebb nevén kenderbetonból. A mész és kender keverékében a kender rostját használjuk.
 • Favázas készház kender szigeteléssel
  Ezek a házak a kenderbeton házakhoz hasonlóan minősített faszerkezettel készülnek. A falakba, a födémbe szálas kender hőszigetelés kerül, mely nem pozdorjából, hanem a kender másik kiváló alapanyagából a rostból készül. A favázas falak külső oldalán vakolható kender szigetelés kerül felszerelésre, mely természetes alapanyagokból készülő vakolást kap. Ezek a házak is páratechnológiailag nyitottak. 
  A favázas kenderház egy készház, hasonlóan a piacon található nagypaneles technológiákhoz a ház készülhet üzemi előregyártással. 
  A falakban és a födémben és a favázas falakon kívül is kender rostból készült szigetelés kerül beépítésre. A belső oldalon légtisztító gipszkarton kerül, melyre vályogvakolat kerül felhordásra, majd arra vályogfesték kerül felületképzésként, de mészfestékkel is festhető. Egy kenderszigeteléssel készülő favázas készház akár 1,5 hónap alatt félkész állapotban átadható, ez azt jelenti, hogy a vakolatrendszer, a külső nyílászárók és a tetőfedés is elkészült, a belső palánkossal együtt. Ezután indul a gépészeti és villamos szerelés, majd a burkolás és a festés. 
 • Kendertéglából készülő kenderházak
  A kendertégla ház kivitelezése hasonló a normál falazóblokkos házépítéssel ismert kivitelezési idővel, ott nem kell a száradásra várni, mert a kendertégla száraz állapotban kerül a kivitelezés helyszínére. Jelenleg még a kendertégla házakban is szükséges egy teherhordó falazat fából vagy acélszerkezetből, mert önmagában a mész-kender és víz keverékből készült kendertégla határértékeket súrol az EU-s követelmények tekintetében. Több kísérlet folyik abban az irányban, hogy a tégla önmagában teherhordó legyen és várhatóan két éven belül ez is a magyar piacra kerülhet. Létezik a nemzetközi piacon egyébként teherhordó kendertégla, de abban cement található, mely jelentősen rontja a CO2 lábnyomát, így ezt hazánkban nem tervezik alkalmazni a környezettudatos házépítészetben.

Mindhárom kenderház rendkívül jó hőszigetelő, egészséges lakótérrel rendelkezik, karbonnegatív, így fenntartható, kiemelt hőtároló képességű, ellenáll a földrengésnek, páratechnológiailag nyitott szerkezetű, de a nagy különbség a kivitelezési időben lakozik. 

A három különböző kender ház közül az azonos hőszigetelési érték mellett a kenderbeton ház még kiemelkedőbb hőtároló kapacitással rendelkezik.

Mennyibe kerül egy kenderbeton ház vagy egy kenderpaplan szigeteléssel ellátott készház 2023. év végén?
Egyszerű, nem tagolt falszerkezet, nyeregtetős családi ház esetében, melyben hőszivattyús fűtésrendszer szolgáltatja a hőenergiát és kiemelt hőszigeteléssel készül, a bruttó alapterületre vetített bruttó, azaz 5%-os áfát tartalmazó négyzetméter ára 100 m2-es otthon esetében alapozás nélkül: 550-650 ezer forint/m2 x 100 m2 = 55-65 millió forint.
Bonyolult alaprajz és összetett tetőszerkezet esetén az ár akár 4-5 millió forinttal is több lehet.

100 m2 alatti épület négyzetméter ára kis mértékben magasabb, míg 100 m2 feletti családi ház építés esetén a négyzetméterenkénti ár csökken. Ennek az az oka, hogy egy kis házban is van egy bejárat és egy nagy erkélyajtó és arányaiban több a vizesblokkok vetített költsége, beleértve a villamos rendszer kialakítását is, értelemszerűen egy 150 m2 -es ház esetében az egy négyzetméterre vetített költségek csökkennek, hiszen attól, hogy nő a ház mérete általában nem lesz arányaiban több vizesblokk, stb…

Az alábbi kép a beteg épület szindróma legfőbb probléma forrásait mutatja be. A kenderházak mindezek közül egyetlen egy veszélyforrást sem hordozza magában.

Kenderbetonház, Kendercell ház, kenderszigetelésű házegészséges ház.
 • Kenderikum ZRT. vár mindenkit, aki a tudását vagy éppen a földterületét fel tudja ajánlani a termeléshez. Azokat is várják, akik a gyártásban tapasztalattal rendelkeznek, de a pénzügyi befektetőket is tárt karokkal fogadják, akik akár 100 ezer forintos téglajeggyel támogathatják az egészséges, karbonsemleges kendertermesztés és feldolgozás visszaállítását és részesei lehetnek egy nemes dolognak, mely befektetéssel kedvező hozamot lehet realizálni. 
 • Ha részese szeretnél lenni a XXI. századi kender biznisznek, írj e-mailt az info@kenderikum.hu mail címre és 1-2 napon belül megkeresnek és bemutatják az üzletet.

Keresse a "Kp Sales House Kft" ügyfélreferenseit az alábbi elérhetőségeken:

A telefonszámok csak hétköznap 8-17 óráig, szombaton 9-13 óráig érhetőek el


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .