Rengeteg infó az 5% ÁFA ügyében. Kattintson... Minden infó az új CSOK-ról és a jogszabályokról. Kattintson ...

Horizont rendszerrel kapcsolatos gyakori kérdések

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

Mivel az épület szerkezete acélból van, ezért nincs leárnyékoló hatása?

Nincs semmilyen káros leárnyékoló hatása, hiszen hasonló mennyiségű acél van egy Horizont házban, mint egy vasbeton épületben.

Kell-e villámvédelem?

Nem kell villámvédelem. A Horizont épület önmagában egy Faraday kalitka, hasonlatosan egy gépkocsihoz.
Ha villám belecsap egy ilyen épületbe, akkor az acélszerkezet levezeti az energiát a földelésen keresztül a földbe, így az épületben tartózkodóknak nem lehet sérülése.
Családi ház nagyságrendű épületek tekintetében a szükséges villámvédelmi fokozat VO0.
Ez a fokozat azt fejezi ki, hogy az épület kis villámvédelmi érzékenysége és veszélyessége miatt semmiféle villámvédelemre nincs szükség.
Az acél vázszerkezet minden esetben elektromos földelésre kerül.

Nyáron a meleg ellen ugyanolyan jól szigetel, mint télen a hideg ellen?

Az első és legfontosabb dolog a kellemes klímájú ház kialakításához a jó tervezés.
A belső terek nyári felmelegedését a nap hősugárzása okozza. Három úton jut be a hő a helyiségekbe.
– A hő legnagyobb része az üvegfelületeken jut be a lakásba. Ez ellen a leghatékonyabb módon külső árnyékolókkal (redőny, zsalugáter, tornác, széles eresz, stb.) lehet védekezni.
– A szerkezeten keresztül történő hőátadás az épületszerkezet hőszigetelésétől, valamint a szerkezetbe jutó hő mennyiségétől függ. A könnyűszerkezetes épületek hőszigetelése nem csak télen jobb, de nyáron is, így kevesebb hő jut át rajta. Kevesebb energia kell a felfűtéshez és lehűtéshez is.
A szerkezetbe jutó hő mennyiségét a szerkezet átszellőztetésével lehet jelentősen csökkenteni. Ha a ~80°C-ra felmelegedő tetőfedés alá bevezetjük a külső ~30°C-os levegőt, ezzel lehűtjük azt. A Horizont rendszernél nagyon egyszerűen lehet a tetőt, födémet és a falakat szellőztetett légréssel ellátni.
– A meleg levegő bejuthat még szellőztetéssel az épületbe, de ez ellen nem lehet védekezni.

Lehet a falra, födémre terheket akasztani, ha igen mennyit?

Kisebb terhek igény szerinti helyre a gipszkartonra üregdűbellel rögzíthetők. Egy réteg gipszkartonba egy ponton 35 kg-ot, 2 réteg gipszkartonba 50 kg terhet rögzíthetünk üregdűbellel.
Nagyobb terheket (kazán, bojler, konyhabútor, stb.) vagy közvetlenül az acél vázhoz kell rögzíteni, vagy egy vízszintes segéd tartóvázhoz, ami felhelyezhető a gipszkartonozás előtt is (fa vagy fémborda), vagy szükség esetén utólag is.

A Horizont épületekre lehet hitelt igényelni?

Természetesen igen, ugyanúgy lehet hitelt igénybe venni, mint hagyományos téglaházakra.
Ha előfordul, hogy valamely bankban olyan tájékoztatást kap, hogy nem hitelezik a rendszert, akkor kérjük értesítsen bennünket.
A Horizont építési rendszer ÉME, MAKÉSZ, ISO minősített rendszer, ami garancia a megbízható minőségre, ezért a bankok nem tagadhatják meg a hitelfolyósítást.

Tényleg összeroskad a falban a hőszigetelés?

Természetesen minősített házakat kivitelező cég nem épít be olyan kőzetgyapotot, vagy üveggyapotot, amely a saját súlyától összeroskadhat.
Léteznek olyan szigetelések, melyeket nem szabad függőleges falba beépíteni, ezek födémbe valók vízszintes hőszigetelésnek.

Milyen a szélállósága a Horizont házaknak?

A HORIZONT® acélszerkezet rendkívül szélálló.
Ez az acél anyagtulajdonságainak (nagyfokú szilárdság és rugalmasság), a csavarozott kapcsolatok teherbírásának, és a technológia merevítési rendszerének köszönhető.
Hasonlatosan egy autóhoz, ami acélszerkezetből van összeállítva.
Amerikai vizsgálatok szerint a szokásosan épített vékonyfalú acélszerkezet 300 km/h – ig szélálló, de szükség esetén kiegészítő merevítések, és kötések beépítésével ez még tovább növelhető.
Amerikában ezért a hurrikánveszélyes területeken az acélszerkezetes építési rendszerek fokozatosan leváltják a hagyományos építési módokat.

Mennyire földrengésbiztos egy Horizont szerkezet?

Erős, szilárd, stabil a szerkezet, a 12-es fokozatú Mercalli skálán a 11-es fokozatig megőrzi állékonyságát.

Rágcsálók meg tudnak élni a hőszigetelésben?

A falakban és a födémben alkalmazott kőzet, vagy üveggyapot nem ad táptalajt a bogaraknak, rágcsálóknak.
A külső polisztirol anyagú hőszigetelés beépítésekor ügyelni kell a fém kezdőprofil elhelyezésére, ami megakadályozza, hogy bármelyik rágcsáló kikezdhesse azt.
Téglaházak, panel épületek utólagos szigetelését is ezzel az anyaggal végzik általában, ott sem keletkeznek ilyen problémák

Korrózióállóság szempontjából mennyire biztonságos a Horizont acélszerkezet?

Az acél felületvédelem nélkül korrózióra (rozsdásodásra) hajlamos.
Létrejöttéhez minden esetben nedvességre van szükség, ami lehet a levegő pára tartalma is.
Az épületeinkhez horganyzott acélt használunk fel.
A tűzihorganyzás a legjobb korrózióvédelmi eljárás. A fémtiszta acélt cink vagy, alu – cink olvadékba mártják.
A folyékony cink reakcióba lép az acéllal és vas-horgany ötvözeti rétegek keletkeznek. Az olvadékból történő kiemelés során, a munkadarab felületén lévő ötvözőrétegekre fém cinkréteg is rakódik.
Ez védi az acélt, és szakszerűen beépítve (a nedvességtől elzárva) több emberöltőn át rozsdamentes marad.

Vannak alaprajzi megkötések?

A Horizont építési rendszerből kör alakú, íves falak, boltívek egyszerűen kialakíthatóak.
Lehetőség van akár 17 méteres fesztáv, oszlop nélküli áthidalására.

Külső megjelenésben milyen anyagokat lehet használni?

A könnyűszerkezetes házak változatos formában, és bármilyen külső burkolattal (tégla, terméskő, színes vakolat, fa és egyéb díszítő elemek) építhetők, hasonlóan a hagyományos épületekhez.

Milyen a falak hangszigetelése, tényleg kopognak a falak?

A külső falak hangszigetelése lényegesen jobb, mint a téglaházak hangszigetelése.
A könnyűszerkezetes házak falai tartószerkezetből és közte hőszigetelő anyagból állnak, melyet gipszkarton fed. Ezért, ha kopogtatjuk, akkor üregesnek tűnik. Igény esetén a külső falakhoz hasonlatosan a belső falakat is lehetséges 2×2 réteg gipszkartonnal burkolni, ebben az esetben nincs üreges hatás.
A falakkal szemben a szabványok léghangszigetelési követelményeket támasztanak (pl. a TV-t mennyire hallom át), kopogó-hangszigetelési követelményt nem (a falakat ritkán szoktuk kopogtatni). Léghangszigetelés tekintetében a standard szerkezetünk hanggátlása lényegesen jobb (50dB), mint az általánosan használt válaszfaltégla hanggátlása (41dB).
Lehetőség van ennél nagyobb léghangszigetelésű falak készítésére.
Födém zajszigetelés: A könnyűszerkezetes házak hangszigetelése köztudomásúan jó, ellentétben pl. a betonból készült panelházakkal. Födémek esetében mind a léghang, és lépéshang ellen is védekezni kell. A szerkezeteink léghanggátlása az alkalmazott hangszigetelés miatt a falakhoz hasonlóan nagyon jó.
Lehetőség van olyan födémszerkezet elkészítésére is, amelyben lépéshangszigetelésre könnyű betont és végleges rétegként esztrich betont készítünk, ennek a lépéshangszigetelése magasan meghaladja a hagyományos födémek szigetelését.

Hogyan tűri az acélszerkezet a hőtágulást?

Fémszerkezetekkel kapcsolatban gyakorta felmerül az emberekben a hőtágulás hatásainak kérdése. Ugyanakkor betonszerkezetek esetében ezt nem érzik problémának. Ez azért érdekes, mert a két anyag hőtágulási tulajdonsága gyakorlatilag megegyezik.
Többek között ez teszi lehetővé a vasbeton létét. Ha a hő hatására a beton és a betonvas nem egyenlően tágulna, nem tudna a két anyag együttdolgozni.
Az acélszerkezetű épület ezért hőtágulási szempontból ugyanúgy viselkedik, mint a betonszerkezetű épület, tehát nem kell sűrűbben mozgási hézagot (dilatációt) kialakítani.
Családi ház méretekben ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy nem kell épületen belül tartószerkezeti dilatációt kialakítani.

Szólj hozzá

Az e-mail cím nem publikus.Kötelező kitölteni *

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..