Rengeteg infó az 5% ÁFA ügyében. Kattintson... Minden infó az új CSOK-ról és a jogszabályokról. Kattintson ...

Nyolcszáz családi ház épült minősítés nélkül tavaly

Az idei évtől alkalmazott új Országos Tűzrendészeti Szabályzat szerint csak minősített könnyűszerkezetes épület kaphat építési- illetve használatbavételi engedélyt.
Így megvalósul az, amit a szakma tisztességes gyakorlói régóta szorgalmaznak – idézi az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Könnyűszerkezet-építő Szakmai Tagozata.

“Könnyűszerkezetes (kész-, vagy gyors ház stb.) épületek csak akkreditált intézet által bevizsgált technológiával és szerkezeti elemekkel, rétegrenddel, kialakítással stb. létesíthetőek” – ebből következik, hogy ezentúl sem építési, sem használatbavételi engedély nem adható ki olyan könnyűszerkezetes épületre, ahol a technológia és valamennyi építési termék nem rendelkezik minősítéssel.
Jelenleg a könnyűszerkezetes, gyors- és készházakat építő cégeknek mindössze egyharmada rendelkezik bevizsgált termékkel, tehát termékének Építési Műszaki Engedély-száma, dokumentuma van. Még csak néhány cég van a piacon, amely Európai Műszaki Specifikációval, vagy Európai Forgalomba Hozatali Engedéllyel rendelkezik – a többiek különböző kifogásokkal, egyedi gyártmányra való hivatkozással, hamis okmányokkal szereztek építési, illetve használatbavételi engedélyt. A tűzvédelmi vizsgálat hiánya miatt egyre több cég próbálkozik azzal, hogy megkeresi a minősítéssel rendelkező társaságok valamelyikét, kérve, hogy adja át az ÉME dokumentumát, vagy másolatát.

A múlt évben 2100 épület létesült könnyűszerkezetes technológiával. A MAKÉSZ védjeggyel rendelkező cégek 877 házat építettek. További 400 ház épülhetett megfelelő minősítéssel, a többi 800 épület valószínűleg szabálytalanul kapott építési engedélyt. A panaszok döntő többsége a minősítés nélküli termékkel dolgozó cégek épületeire érkezik az etikai bizottságot és ombudsmant is működtető szakmai tagozathoz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .