Rengeteg infó az 5% ÁFA ügyében. Kattintson... Minden infó az új CSOK-ról és a jogszabályokról. Kattintson ...

Családi ház építés energiatakarékosan

Napjainkban a gazdasági válság korát éljük. Előtérbe kerülnek azok a gondolatok, hogy, hogyan lehetne lefaragni a családok működési költségein. A legjelentősebb havonta jelentkező kiadás minden család számára, a lakás rezsiköltsége.
Egy modern, energiatudatos gondolkodásmóddal megtervezett és kivitelezett otthon működtetése akár 60-80% költségmegtakarítást jelent.

A 90-es években épített családi házak hőszigetelési tulajdonságait a napjainkban épülő hagyományos családi házak már 50%-kal túlteljesítik.

Ha igazán tudatosan gondolkodunk és szétnézünk az építőipari piacon, akkor könnyen rá lehet jönni, hogy léteznek olyan építési technológiák, melyek a modern téglaházak szigetelését 250-350%-kal is meghaladják, sőt ma már nem ritka, hogy egy ház teljesen fűtési rendszer nélkül is képes a bent élők hőigényét előállítani.

Léteznek passzív, azaz fűtés nélküli épületek, valamint aktív házak, melyek több energiát termelnek, mint amire az adott épület üzemeltetésénél szükség van. Ezt a rendkívül kedvező adottságot a megújuló energiákat kiaknázó berendezéseknek köszönhetjük, mint például a napelem, napkollektor, szélerőmű, vagy a geotermikus hőszivattyú.

Nagyon fontos, hogy ha valaki házat épít, akkor gondoljon arra is, hogy azt később üzemeltetni is kell.

Egy háznak két ára van: Az egyik az építési költség, a másik az a költség, amely az élettartama alatt az üzemeltetésre fordítódik.
Ha 100 évet veszünk élettartamnak, akkor ez meghaladhatja az épület bekerülési költségét, de ha túl lépünk a hagyományos ház fogalmán, és tudatosan modern és energiatakarékos megoldásokat is alkalmazunk, akkor az üzemeltetési költségeket akár az 1/3 – 1/5-ére is lecsökkenthetjük.

Egy 100 nm-es téglaház építési költségét vegyük 21 millió forintnak, a havi fűtési, hűtési költségét 30 ezer forintnak, az évi 360 ezer forint, 100 év alatt pedig 36 millió forint.
Ha ez az épület energiatudatos gondolkodással valósul meg, hasonló bekerülési költségekkel, akkor a havi fűtési és hűtési költség 10 ezer forintra tehető, mely 100 év alatt 12 millió forint.
Ez azt jelenti, hogy egy 100 éves időtartam alatt egy egész ház árát megtakaríthatjuk, úgy, hogy nem kell drágább technológiát alkalmazni.

Ha ennél több pénzt szeretnénk hosszútávon megtakarítani, akkor a bekerülési költségeink is kis mértékben, mintegy 20-25%-os mértékben emelkedhetnek, de így akár az egész fűtés és hűtésünk költsége 0 Forint is lehet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .