Rengeteg infó az 5% ÁFA ügyében. Kattintson... Minden infó az új CSOK-ról és a jogszabályokról. Kattintson ...

Fele hitelfelvevőt nem védi a kormány mentőcsomagja

Tetszik a Kp.hu?

Tetszik a cikk?

A pénteken benyújtott lakásmentő csomag nem ad támogatást azoknak, akik szabad felhasználású devizahitelt vettek fel a lakásra, és azokon sem, akik már részt vesznek banki fizetéskönnyítésű programban.

Ez egyszerűen nevetséges, hiszen a bankok felajánlották, hogy addig, ameddig nincs mentőcsomag segítenek az ügyfeleken, de ezért most rájuk már nem vonatkozik a mentőöv.

Azok, akiknek a hitelszerződésében nincs benne, hogy kifejezetten lakáscélú devizahitelt vettek fel, július 1-je után bukhatják az ingatlanukat – hívja fel a figyelmet ma megjelent írásában a Napi Gazdaság. Egy időben a bankok az egyszerűbb ügyintézés miatt kifejezetten rábeszélték az ügyfeleket a lakáskölcsönök helyett a szabad felhasználású jelzáloghitelekre. Ennek fedezetéül ugyanúgy bejegyezték a jelzálogjogot, mint a lakáshiteleknél, de elvileg az ügyfél bármire fordíthatta a kapott pénzt. Sokan persze ugyanúgy lakásvételre vagy építkezésre költötték, mintha a banki szerződésben is ez állt volna.

A Nemzeti Bank adatai szerint a 2,5 ezermilliárd forintnyi deviza alapú lakáshitel mellett kétezer milliárd forint az olyan szabad felhasználású jelzáloghiteleknek az összege, amelyet szinte biztosan lakáscélra vettek fel. Rájuk nem vonatkozik az a szabály, mely szerint október 1-jéig csak 30 milliónál nagyobb összegű ingatlanokat lehet árverezni, és utána is csak korlátozott mértékben élhetnek a bankok ezzel a lehetőséggel.

A rögzített árfolyamon való törlesztéssel sem élhet mindenki. Nem vehetik igénybe azok, akik már 90 napnál nagyobb elmaradásban vannak, és azok sem, akik már beléptek, vagy ezután lépnek be bankjuk fizetéskönnyítő programjába. A pénzügyi felügyelet adatai szerint az első negyedévben összesen 660 milliárdot meghaladó volt az olyan hitelek összege, amelynél a mostani törvényjavaslat alapján az ügyfelek nem élhetnek ezzel a lehetőséggel.

A törvényjavaslat 180 forinton rögzíti a svájci frank, 250 forinton az euró és 2 forinton a japán jen árfolyamát, amin a felvett kölcsönt törleszthetik a devizahitelesek. Így elkerülhetik az ingadozásokból fakadó kockázatot. A különbséget sem engedik azonban el: úgynevezett gyűjtőszámlán vezetik, amelyen a fixált árfolyamnál gyengébb forintnál nő, ellenkező esetben csökken a nyilvántartott összeg. Ezt majd 2014. után kell törleszteni.

Ez a rögzített árfolyam most annyiban segít, hogy nem most kell törleszteni azt amit gazdasági válság okozott, hanem 3 év múlva, na de akkor miből lesz az embereknek pénze erre, ezt senki sem vizsgálja.

Szólj hozzá

Az e-mail cím nem publikus.Kötelező kitölteni *

*

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..